Select Page

A masterpiece for the Tate

A masterpiece for the Tate

As part of the recent Tate St Ives Project, which involved the refurbishment of the original gallery, plus the creation of a substantial extension, design and ergonomics specialistCCD was commissioned to create a new wayfinding system to guide visitors into and through the building.

The brief required CCD to create an integrated scheme that worked equally well in the original gallery and the new spaces, which have been designed to accommodate events, exhibitions and visitor facilities, while also welcoming visitors and reflecting the local environment.  In addition, the new design had to reflect the established Tate branding that is used at all Tate galleries.

In the first instance, CCD undertook an extensive research programme, during which it invited the views of staff and visitors. This was followed by a series of workshops to evaluate the previous wayfinding challenges and to decide how best it could meet the needs of the new structure. CCD then created a temporary wayfinding system for observational testing and further refinement before the full scheme was implemented at the same time as the launch of the new extension.

 

Tate St Ives works with CCD to create new wayfinding system

The new signage takes the form of a 3D circle that cleverly reflects both the architecture of the gallery and its origins – it was formerly a gasometer – while also usingcolour-codingand numbering to encourage visitors to enjoy all of the gallery spaces.

Chris Girling, Head of Wayfinding at CCD explained: “Visitors need information that will enhance their time at the gallery and the new signage has been designed to do that in a subtle, yet helpful way.  By starting afresh and looking at the gallery as a whole, we have been able to develop a system that works equally well for visitors who want to see something specific and those who just want to explore the space.”

Commenting on the scheme, Jane Richardson, Head of Marketing, St Ives said:  “The Tate St Ives Project was an enormous undertaking for us, but happily, CCD really focused on the needs of our visitors when they are trying to navigate into, through and out of the galleries and have created a scheme that is asaesthetically pleasing as it is practical.”

For further information on CCD, visit:  http://www.designbyccd.com/

Leave a Reply

The latest Projects, Features & News

Discover the latest projects, industry news and new products for the UK sign and graphics industry.

bsa-banner-sdo

Recent Tweets

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Stay up to date with latest features, applications, products and comment from Sign Directions online.

By signing up to our newsletter you'll help us keep the site online for many years to come. We promise not to pass your information on to any third parties, so you'll only receive emails directly from us. Thank you!

You have Successfully Subscribed!